Parfüm son kullanma tarihi olur mu sorusu sıklıkla karşılaştığımız hususlardan biridir. Özellikle uzun yıllar boyunca kullandığınız ya da sakladığınız parfümlerin zamanla etkisini kaybettiğini görebilirsiniz. Bu durum parfümlerin raf ömrünün olduğuna işarettir. Parfüm son kullanma tarihi, her markada aynı olmayıp kokudan kokuya değişebilmektedir. Doğal kokular 5 yıla kadar dayanabilirken, sentetik kokular daha uzun süre boyunca sağlıklı şekilde kalabilmektedir. Parfümün kalitesi, ısı ve ışıkla teması, ambalaj durumu ve koku ailesi gibi faktörler parfümün uzun ömürlü oluşunda oldukça önemlidir. Doğru saklandığı ve muhafaza edildiği taktirde uzun süre boyunca parfüm kullanımı sağlayabilirsiniz.
Orijinal ve tester parfüm çeşitleri arasında da kullanım tarihleri ambalajında veya şişesinde belirtilmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş parfümü anlamak için renk değişimlerini, miktarını ve kokunun etkisini test etmeniz gerekir. Son kullanma tarihi geçmiş parfümleri anlamanın basit yolları şu şekildedir;
· Koku Değişikliği
Parfüm kullanma tarihini anlamanın en iyi yollarından birisi kokusunu test etmektir. Koku içeriğinde bitkisel yağların kullanılması parfüm ömrünün azaltmaktadır. Bitkisel yap içermeyen parfümler daha uzun süre dayanır. Parfümünüzün kokusu ekşi sirke gibi kokmaya başladıysa son kullanma tarihi gelmiş demektir.
· Renk Değişimi
Parfümlerin renginin değişmesi de tarihinin geçtiğine işaret olabilmektedir. Daha koyu görünüyor ve kıvamında değişiklikler mevcutsa parfümü kullanmamanız gerekir. Parfümünüz yüksek alkol konsantrasyonuna sahipse daha kolay buharlaşarak miktarının azalmasını sağlamaktadır. Bu durumda tıpkı renk değişiminde olduğu gibi kalıcı parfüm niteliğinden çıkarak bozulmaya yüz tutmaktadır.
· Cilt Tahrişi
Tarihi geçmiş parfümler ciltte çeşitli tahrişlere neden olabilmektedir. Ciltte oluşabilecek çeşitli kızarık ve şişlikler parfümün bozulduğuna ya da alerjik reaksiyon gösterdiğinizi anlamanız için doğru bir yoldur.
· Son Kullanma Tarihi Testi
İster orijinal ister tester parfüm çeşidi olsun, bir parfümün tarihinin geçtiğini anlamanın en keskin yollarından biri de ambalajın üzerindeki parti barkod numaralarından soruşturma yapmaktır. Ambalajda ya da şişede bulunan parti kodlarını çeşitli web siteleri aracılığıyla okutarak parfümünüzün durumunu öğrenebilirsiniz.
Parfüm sektöründe orijinal ve tester parfüm adı altında satılan birçok parfüm çeşidi bulunmaktadır. En basit haliyle parfümünüzün tipik kullanım tarihi açılmasından itibaren yaklaşık 30 aydır. Parfümün son kullanma tarihini öğrenebileceğiniz gibi, orijinal olup olmadığını da parti kodlarıyla rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Parfümler Nasıl Saklanmalı?
Parfüm satın alırken saklama koşullarını da bilmek, kalitesinin bozulmamasını ve onu daha uzun süre kullanmanızı sağlamaktadır. Doğru şekilde muhafaza ederek kimyalarının bozulmasını ve miktarlarında azalmaların oluşmasını engelleyebilirsiniz. Peki parfümleri en iyi şekilde nasıl muhafaza edebilirsiniz? Sizlerde aşağıda verilen maddeleri göz önünde bulundurarak parfümlerinizi daha uzun süre kullanabilir, kalitesini koruyabilirsiniz.
· Parfüm Şişesini Koruyun
Aldığınız veya halihazırda kullandığınız parfümün şişesini değiştirmeyin. Parfümü uzun süreli kullanmak için orijinal şişede muhafaza etmek önemlidir. Şişe değişikliği yapmanız halinde parfüm dengesi bozulabilir ve miktar olarak azalabilir.
· Işıkla Temas Ettirmeyin
Parfümlerin bir numaralı düşmanı güneş ışığıdır. Karanlık ve serin bir ortamda bulundurmak parfümü en iyi şekilde kullanmanızı sağlar.
· Kutusunda Bulundurun
Güneş ışığını daha fazla filtrelemek için parfümünüzü kutusunda bulundurmanızda fayda vardır. Opak bir şişede ve kutusuz olarak gelen parfüm, ısı, sıcaklık ve nem gibi faktörlerden kolaylıkla etkilenebilmektedir.
· Sıcaklık Dengesini Koruyun
Çok yüksek veya çok düşük sıcaklıklar, parfümün kalitesine olumsuz etki sağlar. Değişmeyen ve sabit sıcaklıktaki ortamlarda parfümü korumak doğru olacaktır. Bilinenin aksine mutfak ve banyo gibi ortamlar parfümü korumak için elverişsiz ortamlar sağlamaktadır. Serin ve kuru yerler kalıcı parfüm için oldukça uygundur.
· Parfüm Kapağını Açık Tutmayın
Özellikle aceleyle yapılan en sık hatalardan biri parfümü kullandıktan sonra kapağını açık bırakmaktır. Şişeyi kapalı tutmanız gerektiği gibi parfümü sürekli çalkalamaktan da kaçınmalısınız.