Çiçeksi Kokular
Bu sınıftaki parfümlerde ana koku olarak bir veya daha fazla çiçeğin kokusu kullanılır. Bir çiçeğin kokusu kullanılarak üretilmiş parfümlere soliflore denir. Bir çok çiçek kombine edilerek kullanılan kokulara floral bouquet denir.
Gül, yasemin, inci çiçeği, karanfil, nergis, gardenya, sümbül ve menekşe bu sınıftaki belli başlı çiçeklerden örneklerdir. Parfümlerin içerik oluşumunda en çok kullanılan grup çiçeksi koku grubudur.
Baharatlı Kokular
Egzotik, yakıcı ve kuvvetli kokulardır. Defne, adaçayı, anason, ardıç, biber, biberiye, defne, fesleğen, lavanta, muskat, karabiber, kakule, karanfil, nane, safran, tarçın, tarhun, yenibahar, zencefil, zerdeçal, kekik yağları bu gruba örnek verilebilir.
Yeşil – Otsu Kokular
Ot, çimen gibi bitkisel (herbal) kokuları ifade eder. Çam, ardıç, biberiye, sümbül bu sınıfa örnek verilebilir.
Bu koku sınıfını tanımlayan kelime tazeliktir.
Yeşil kokular doğallığı, ferahlığı ve gençliği ifade eder ve tazelik hissi verir.
Oryantal Kokular
Parfüm sanayinde kullanılan ağır kokuların bulunduğu gruptur. Yoğun, kuvvetli ve egzotik kokulardır.
Tarçın, kakule, kişniş, zencefil, vanilya, sandal ağacı, sedir ağacı, misk, amber bu kokulara içerik oluşturan kombinasyon bitki grubudur.
Tütün Kokusu
Kokusu oldukça kuvvetlidir, odun, ağaç, vanilya gibi koku tarzları ile pudrajlı veya soft kokularla kombine edilebilirler.
Odunsu Kokular
Sıcak, kuvvetli ve ağır kokulardır. Kalıcılıkları fazladır. Virginia cedar, gaiacwood, patchouli, vetiver, oakmoss ve sandalwood gibi yeni kesilmiş ya da kuru odun kokularını veya ormanı ifade eder.
Marine, Cool Kokular
Kokuları insana deniz kokusunu, taze dağ havasını anımsatan ferahlık verici kokulardır. Daha çok sentetik uçucu yağların bulunduğu koku sınıfıdır.